Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Έλα στην θέση μου

Έλα στην θέση μου

Γράφει ο Δημήτρης Φιλιππίδης
Εύκολο να το λες, δύσκολο έως αδύνατο να το κάνεις πράξη. Και είναι δύσκολο για έναν κυρίως λόγο, ότι προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε με τον νου μας.
Ο νους μας είναι ένα εργαλείο που «κάποιοι», μέσα μας, το χρησιμοποιούν. Είναι κάτι σαν τον επεξεργαστή και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας. Ανάλογα με το ποιος τα χειρίζεται και τι επιδιώκει, έχουμε και τα αποτελέσματα, τα οποία όμως πρέπει να είναι ήδη καταχωρημένα στην μνήμη.
Στην θέση του άλλου μπορούμε να μπούμε με το φυσικό σώμα ίσως, αλλά η δράση του νου, των συναισθημάτων, των κινήσεων μας, θα είναι διαφορετικά, διότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλες τις λογικές και συναισθηματικές παραμέτρους του άλλου. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να μπορούμε να δούμε και να «διαβάσουμε» τον εσωτερικό του κόσμο, πχ την αύρα του, κάποια τουλάχιστον τσάκρας του, κα.
Βλέποντας δηλαδή μόνο την βιτρίνα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει μέσα το κατάστημα. Αντιλαμβανόμαστε το περίπου, διότι η βιτρίνα είναι μία «μάσκα» και η μάσκα τις περισσότερες φορές δεν δείχνει την αλήθεια. Ξέρουμε από την ζωή ο καθένας μας, ότι η μάσκα πάντα κάτι κρύβει.
Ας μην μείνουμε στους πολιτικούς διότι εκεί η μάσκα είναι μόνιμη κατάσταση που αλλάζει κατά το δοκούν. Εδώ και στον πιο απλό άνθρωπο, μπορούμε να διαπιστώσουμε χρήση μασκών.
Πώς μπορούμε να μην χρησιμοποιούμε μάσκες;;;
Μα, θα πρέπει να είμαστε αληθινοί!!!!! Και τί είναι αληθινό μέσα μας, και ποιο είναι το ψεύτικο ή αυτό που αλλάζει απόψεις, δράσεις;;;
Τα ελαττώματά μας, ΟΛΑ, δημιουργούν την ανάγκη μάσκας, διότι θέλουν να κρύβονται. Και λέω όλα, διότι και να θέλουμε να δικαιολογήσουμε κάποια, όπως πχ τον εγωισμό, που κάποιοι λένε ότι είναι καλός, στην πορεία διαπιστώνουν ότι δημιουργεί κι αυτός προβλήματα. Ένα κριτήριο εύκολο στην χρήση είναι: ότι μας δημιουργεί ΦΟΒΟ είναι αρνητικό μέσα μας.
Ενώ αντίθετα η Αγάπη, η Γαλήνη, η Ειρήνη μέσα μας δεν δημιουργούν κανέναν φόβο. Μας οδηγούν “σε άλλη διάσταση” και σκέψης και πράξης.
Ένας άνθρωπος “με ανοιχτή καρδιά” μπαίνει πολύ πιο εύκολα στην θέση του άλλου. Μπορεί να τον καταλάβει, να του συμπαρασταθεί σωστά και να τον βοηθήσει ουσιαστικά.
Ένα άλλο κριτήριο, εκτός του φόβου, είναι η “ξύπνια συνείδηση”, που μας είναι αναγκαία για να κατανοούμε τα πάντα γύρω μας καλύτερα. Έχει άμεση σχέση με το Γνώθι Σεαυτόν των προγόνων μας και την εύρεση του “διαμαντιού” μέσα μας.
Ας μην παιδευόμαστε να κατανοήσουμε τον άλλον με τον νου. Χαμένος κόπος. Η ανοιχτή καρδιά, που είναι και ο “ναός του σώματός μας” είναι το εργαλείο της κατανόησης και της αλήθειας.
Η παρατήρηση του εαυτού μας θα μας το επιβεβαιώσει εύκολα αυτό. Αρκεί να θελήσουμε να δούμε την αλήθεια μας.
Ο τολμών νικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου