Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τροφές και υγεία


ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η υγεία είναι ο καλύτερος θησαυρός μας. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι’ αυτήν μόνο όταν την χάσουν. Περιμένουν δηλαδή ν’ αρρωστήσουν για να δώσουν κάποια σημασία στην υγεία τους, που ποτέ, βέβαια δεν αγοράζεται, παρά μόνο αποκτάται, γιατί βασίζεται στις διάφορες συνθήκες της ζωής με τις οποίες ζει ο άνθρωπος και όχι στα ποικίλα σπεσιαλιτέ.
Για τον άνθρωπο που ζει σωστά δεν υπάρχει ανάγκη να υποφέρει από ασθένεια ποτέ, γιατί η αρρώστια είναι πάντα μια συνέπεια και ποτέ αιτία, είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας σωματικής ή ψυχικής.
Το «ζω υγιεινά» έχει άμεση σχέση με τα τρία είδη τροφής που καταναλώνουμε: φαγητό, αέρας που αναπνέουμε και εντυπώσεις που συνήθως τις «καταπίνουμε αμάσητες». Χωρίς φαγητό ζούμε 45 -50 μέρες, χωρίς αέρα 3-4 λεπτά και χωρίς εντυπώσεις ούτε στιγμή. Φαίνεται έτσι και η αξία της κάθε τροφής.
Το φαγητό δίνει το καύσιμο στο σώμα μας για να λειτουργεί. Ο αέρας μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε και οι εντυπώσεις «κανονίζουν» την ποιότητα της ζωής μας. Οι σωστά επεξεργασμένες εντυπώσεις μας προσφέρουν γνώση, εμπειρίες, ευκαιρία για αύξηση της κατανόησής μας και φυσικά σωστότερες επιλογές στα καθημερινά γεγονότα.
Όταν όμως οι εντυπώσεις περνάνε χωρίς έλεγχο μέσα μας, χαλάνε την ψυχολογία μας, διαταράσσουν την ισορροπία των οργάνων του σώματος, σπαταλούν άσκοπα ενέργεια πολύτιμη για τον οργανισμό και η ανισορροπία δημιουργεί σωματικές διαταραχές και ψυχικές ανισορροπίες. Ας θυμηθούμε τον εαυτό μας μετά από μία έξαρση θυμού, φόβου, κλπ, το πόσο άδειοι, αδύναμοι νοιώθουμε. Τότε χάνουμε τον έλεγχο και αφηνόμαστε στην ροή των γεγονότων.
Μήπως αυτό συμβαίνει περισσότερο συχνά απ’ ότι νομίζουμε; Μήπως έτσι ζούμε στο μεγαλύτερο μέρος της κάθε ημέρας; Μήπως γι’ αυτό παρουσιάζονται οι ασθένειες του σώματος και της ψυχής;
Και όταν παρουσιάζεται μία «ανισορροπία», ποτέ δεν ψάχνουμε να βρούμε την αιτία, το γιατί. Προσπαθούμε συνήθως να εξουδετερώσουμε ή να καλύψουμε τα συμπτώματα. Κι όμως αν ψάχναμε το γιατί παρουσιάστηκε, τι την προκάλεσε, ποια η αιτία της ανισορροπίας μας, και διορθώναμε αυτή την αιτία, τότε και η ανισορροπία θα διορθωνόταν και το πρόβλημα θα εξαφανιζόταν.
Η ασθένεια, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, που κάποιοι το ορίζουν στο 95%, οφείλεται σε εσφαλμένες μεθόδους διαβίωσης. Αν αφαιρεθεί το αίτιο, τότε η θεραπεία ακολουθεί ως φυσικό αποτέλεσμα.
Δεν ήταν τυχαίο το «Γνώθι Σαυτόν» του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.
Σήμερα γνωρίζουμε πώς λειτουργούν πολύπλοκες μηχανές, υπολογιστές, κινητά, αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε στο ελάχιστο το πώς λειτουργούμε εμείς, ποιος και πώς αποφασίζει την κάθε στιγμή μέσα μας.
Ενώ για παράδειγμα για ότι έχει αξία δείχνουμε την καρδιά – αγάπη, διαίσθηση, συνείδηση, ψυχή, Θεϊκή σπίθα, Πνεύμα – εντούτοις έχουμε την προσοχή μας μόνιμα στον νου που αποδεδειγμένα κάνει λάθος επιλογές. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχει πάντα μια γρήγορη δικαιολογία και φυσικά πάντα φταίνε οι άλλοι.
Ας προσέχουμε λοιπόν περισσότερο τις τρεις τροφές μας, φαγητό, αέρας, εντυπώσεις.
Σε ότι αφορά το φαγητό, ο ίδιος μας ο εαυτός μας δείχνει αν κάτι το θέλει ή όχι. Φρουτοθεραπεία λοιπόν μία έστω μέρα την εβδομάδα αναζωογονεί τον οργανισμό, τον αποτοξινώνει και μας δίνει δύναμη. Όταν όμως λέμε φρουτοθεραπεία εννοούμε, να τρώμε μόνο ένα φρούτο, το ίδιο φρούτο όλη την ημέρα.
Για τον αέρα, ας παίρνουμε μερικές βαθιές αναπνοές όποτε μας δίνεται η ευκαιρία κατά την διάρκεια της ημέρας με προτίμηση χώρους πράσινου, εξοχής. Περπάτημα με γυμνά δυνατόν πόδια στην εξοχή, μας αναζωογονούν και μας τονώνουν.
Όσο για τις εντυπώσεις και την προσπάθεια να μην αφήνουμε να μπαινοβγαίνουν μέσα μας αρνητικές σκέψεις, αρνητικά συναισθήματα, αρνητικές δράσεις, απαιτείται έλεγχος της κάθε στιγμής. Χρειαζόμαστε έναν «φρουρό» σε ετοιμότητα πολέμου, πάντα στο τώρα, και ταυτόχρονα γνώσι του εαυτού μας για το τι συμβαίνει μέσα μας και το πώς συμβαίνει.
Και για να απαντηθεί κι ένα πιθανό ερώτημα κάποιων: τα μικρά παιδιά πότε πρόλαβαν να δημιουργήσουν ανισορροπία; Θα απαντήσω ότι ο καθένας μας όταν γεννιέται φέρνει μαζί του και το «δισάκι του» που περιέχει τις ανισορροπίες του παρελθόντος. Όλοι ερχόμαστε μ’ αυτό το δισάκι.
Αν λοιπόν θέλουμε ζωντάνια, δύναμη, καλή υγεία σωματική και ψυχική ας προβληματιστούμε με το τι κάνουμε για την υγεία μας σε σχέση με τις τροφές που προμηθευόμαστε.
Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Το μήνυμα του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς «Ει – Γνώθι Σαυτόν – Μηδέν Άγαν», ας μας προβληματίσει περισσότερο απ’ ότι μέχρι τώρα, καθώς αναφερόμαστε στο πολυτιμότερο, για τους περισσότερους, αγαθό μας, την υγεία μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου